Naučnici iz Istraživačkog centra za oralno zdravlje (CRC) Univerziteta u Melburnu, Australija, testirali su 23 različite vrsta napitaka bez šećera, uključujući bezalkoholna i sportska pića i došli do sledećeg rezultata: sardžaj kiselih sastojaka i onih čiji pH može izazvati vidljiva oštećenja zubne gleđi u njima nije bio zanemarljiv, čak i u slučaju da napici nisu sadržali šećer.
Iako je većina ljudi upućena u povezanost šećera sa nastankom karijesa, malo njih zna da su kisele supstance iz napitaka, uključujući i one bez šećera, takođe odgovorne za nastanak karijesa koliko i sam šećer. Šećer je opasan za zube zbog toga što obrazuje naslage na zubnoj gleđi koje bakterije varenjem pretvaraju u kisela jedinjenja, koja delovanjem izazivaju eroziju zubne gleđi. Ovaj efekat prouzrokuju podjednako kisela jedinjenja iz svih, pa i napitaka koji ne sadrže šećer.
Sprovedena studija je otkrila da većina bezalkoholnih i sportskih pića dovodi vremenom do razmekšanja zubne gleđi kod gotovo polovine ispitanika. Ispitivanje je takođe pokazalo da i napici sa šećerom i oni koji ne sadrže šećer, uključujući i aromatizovane mineralne vode, mogu vremenom izazvati vidljiva oštećenja zubne gleđi, bez značajne razlike između navedene dve grupe napitaka. Takođe, šest od osam sportskih napitaka koji su testirani u studiju je dovelo do nastanka oštećenja zubne gleđi. Ona dva napitka koja nisu, imala su veći sadržaj kalcijuma, naveli su istraživači koji su vodili ovo istraživanje.
Zbog svega navedenog, Istraživački centar za oralno zdravlje (CRC) preporučuje da bi prizvodi bez šećera – uključujući bezalkoholna pića, slatkiše i sportske napitke – morali da imaju etikete sa vidljivim obaveštenjem o sadržaju kiselih jedinjenja i upozorenjem o mogućnosti nastanka oštećenja zuba i karijesa.
Preveo: Dejan Živanović, B.Sc.
Izvor: http://www.medicalnewstoday.com
Pratite nas